Måndag 24 Maj 2010 fortsättning...

Nu ni, har jag kontrollerad vilken klädsel kod det är på bröllop och jag har även kikad vad alla koder betyder:)

Klädkoder

"Klädsel: Högtidsklädsel" betyder frack för herrarna och långklänning för damerna. Hembygdsdräkt i festversion samt uniform likställs med detta. Det är absolut inte tillåtet att komma i kostym eller smoking (eller något annat för den delen) om det påbjuds högtidsdräkt/högtidsklädsel. Har du ingen frack eller långklänning kan du låna eller hyra.

"Klädsel: Smoking" var tidigare etikettsvidrigt på bröllop. Herrar har då svart eller mörkblå smoking med sidenrevärer och vit skjorta, svart rosett och svarta strumpor. Skorna skall vara svarta och tunna. Damerna bär lång klänning, dock snäppet mindre fin än vid högtidsdräkt. Det går också bra med en kortare klänning (knäkort) som är festfin. Handskar passar inte bra.

"Klädsel: Mörk kostym" betyder just mörk kostym för herrarna med vit skjorta och slips/fluga. Klänning av fint tyg, byxdress i elegant snitt eller knäkort eller vadlång fin festklädsel för damerna. Klänningen bör inte vara golvlång eller baraxlad. På ett kostymbröllop är det tillåtet och också passande för damer att bära hatt.

"Klädsel: Kavaj" betyder enligt traditionen mörk (mörkgrå eller mörkblå) kostym enligt ovan. Idag är man inte alltid så noggrann med detta utan accepterar även kostym i andra färger eller udda kavaj/elegant blazer. Då bär man en snygg kavaj tillsammans med ett par finbyxor, så undvik helt jeans eller chinos. Slips eller fluga är obligatoriskt. Kvinnor bär kortare dräkt eller klänning med ev. tillhörande kavaj. Lång klänning kan också gå bra, men ingen hellång afton- eller festlig långklänning ("balklänning") som vid finare klädkoder (se ovan).

Står det inget om klädsel på inbjudan betyder detta egentligen högtidsklädsel vid bröllop, men hör med brudparet om du känner dig osäker.

Klä dig aldrig vackrare än brudparet (speciellt bruden), då detta är deras dag.

Färger

Bär aldrig helvitt på ett bröllop om du inte är den som gifter sig! Helsvart är också olämpligt, även om du bär sorg. Bröllop bryter nämligen sorg. Det kan passa att han topp i svart om man har byxor eller kjol i färg, men risken finns att traditionsbundna gäster på bröllopet rynkar på näsan även åt detta.

Klädsel för barn

Barn behöver inte kläs i gällande klädkod. Ingen förväntar sig att en tioåring skall komma i mörk kostym till ett bröllop med just denna klädkod. Barnet har i stället på sig det finaste han eller hon har om klädkoden är fin. Till och med gymnastikskor kan vara okej om de är hela och rena.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0